Német hagyatéki eljárás – közjegyző vagy bíróság?

Német hagyatéki eljárás - közjegyző vagy bíróság?

Német hagyatéki eljárás – közjegyző vagy bíróság?

Németországban van 16 tartomány. Ebből 15-ben a hagyatéki eljárás a járásbíróságnál  (Amtsgericht) van elhelyezve. Kizárólag Baden-Württembergben még hatályban van a szabály, hogy a közjegyző jár el. Baden-Württemberg a dél-nyugatban van, Sutttgart a főváros, más néven „Svábország“-nak is hívják. 

De Baden-Württembergben is meg fogják szüntetni ezt az állapotot és ott is 2018-tól a „rendes“ bíróságok fognak eljárni. 

Ha azt kérdezik tőlem, hogy melyik rendszer a jobb, akkor határozattan az lenne a válaszom, hogy én nem szeretem, mikor egy hagyatéki eljárás közjegyzőnél van. Miért? Ez már nehezebb kérdés. Nem akarok semmi rosszat feltételezni a közjegyzőknél, de én jobban szeretem, mikor egy teljesen semleges személy kezeli az eljárást. A közjegyzőnek is kell, hogy az legyen. De mi van, ha egy kollégája készítette a végrendeletet, amit mi megtámadunk. Vagy mi van, ha az ellenfél korábban a közjegyző ügyfele volt. Mi van ha…. Tudnék még sorolni. De – ahogy mondtam – nem akarok semmi rosszat feltételezni. Ez egy érzés inkább. Több tucatnyi sváb eljárás után talán ennél is több. 

Én kifejezetten szeretek tárgyalni azokkal, akik a bíróságon kezelik a hagyatéki eljárásokat. Azért is, mert ők különben nem bírók. Hanem „Rechtspfleger“-ek, valami a bíró alatt, de több, mint egy „jogi asszistens“. Nagyon kvalifikált emberek. De általában nem olyan arrogánsan kezelik az embert, mint ahogy nagyon sok némt bíróra vagy akár közjegyzőre is jellemző. Kvalifikáltok és gyakran kedvesek és segítókészek (ha az ember tudja, hogy kell velük bánni) – ez egy kellemes párosítás. 

Lehet, hogy nagyon sok más ember is így látja, mert 2018 megszűnik ez a „sváb különút“. 

Úgyhogy remélem, hogy 2017.12.31.-én elbúcsúzzunk egy sikeres évtől. De biztos, hogy megszűnik a sváb közjegyzők illetékessége a hagyatéki eljárásban. És ezért én már ünnepelni fogok. 

Dr. Donat Ebert

Ügyvéd - Rechtsanwalt (HU, D)

Title
Caption
File name
Size
Alignment
Link to
  Open new windows
  Rel nofollow