24/7: (49) 3212 373 23 78 office-ebert@email.de

Német hagyatéki eljárás – kész katasztrófa

Német hagyatéki eljárs – kész katastrófa, igazán keveset segít, főleg a külföldön élő örökösöknek.

Már sokszor írtam róla, hogy a német hagyatéki eljárás teljesen másképpen mükődik, mint Magyarországon, de észre veszem, hogy az ügyfelek nem akarják elhinni. Azt gondolják, Németországban minden precíz, pontos és tiptop. Hát, ez sokszor, sok helyen igaz. A Németországban zajló öröklési hagyatéki eljárás sajnos nem olyan példa.

A hagyatéki eljárásban nagyon kevés történik. „Felbontják“ a végrendeletet – ha van olyan – és elküldik az erintetteknek, esetleg azzal a felszólítással, hogy nyilatkozzank arról, hogy esetleg visszautasítjak öz örökséget és milyen határidőn belül. De akkor a potenciális örökösök nem tudják, hogy mi tartozik az örökséghez. Vagy csak tartozás van? Amit az örökös is örököl – és amelynek felel – a saját vagyonával!

És utána?

Az örökösnek kell öröklési bizonyítvány ahhoz, hogy pédaúl a bankoknál fel tudják venni az örökölt pénzt. De az öröklési bizonyítványt kizárólag kérelemre adják ki. És ez egy eléggé formális, bonyolult procedúra, főleg külföldről. És ehhez érteni kell. 

Ha az öröklési bizonyítvány ki van adva, akkor további segítség nem várható az hagyatéki bíróságtól. 

Teljesen más, mint Magyarországon, ahol az örökösökre vár egy hagyatéki tárgyalás, ahol a közjegyző az információk birtokában várja a feleket. 

Sockel jobb a magyar rendszer ebben a témában. De nem tudok arról, hogy a német törvényalkató tervezne bármilyen reformot. 

Így a feleknek máshol kell segítséget keresni. Erre vannak kompetens ügyvédek. 

Ha Önnek szüksége van segítségre egy német örökösödési ügyben, akkor itt találja az elérhetőségeinket. 

Német ügyvéd

Dr. Donat Ebert
Rechtsanwalt (D)
Ügyvéd (HU)
office-ebert@email.de

 

 

Title
Caption
File name
Size
Alignment
Link to
  Open new windows
  Rel nofollow