Magyarok által írt végrendeletek Németországban

Magyarok által írt végrendeletek Németországban

Magyarok által írt végrendeletek Németországban

Sok magyar él állandóan Németországban és megtartják a magyar állampolgárságot – adott esetben a német állampolgárság mellett (ami már egy pár éve símán lehet). 

Ha ezek a magyarok vagy akármilyen „nem-német“ állampolgárok írnak egy végrendeletet, gyakran előfordul, hogy nem tartják be a német öröklési jog által előírt a végrendeletekre vonatkozó formális követelményeket.

Sajnos ilyenkor a német hagyatéki bíróságok néha ahhoz az eredményhez jutnak, hogy a végrendelet nem érvényes. Ez nem korrekt.

Évtízedek óta a német nemzetközi magánjog egyértelműen előírja, hogy teljesen elegendő, ha végrendelet megfelel ennek a jogrendszernek, amelynek az örökhagyó az állampolgára. Ha az örökhagyó például magyar és német állampolgár, akkor elég, ha a végrendelet eleget tesz a magyar vagy a német jognak, amit a formális követelményeket illeti.

És ha adott esetben az örökhagyó német, magyar és US-amerkai állampolgár, akkor vagy a német, vagy a magyar, vagy az amerikai jog a mérvadó. 

Ezen nem változott meg az Európai Öröklési Rendelet sem, sőt, megerősíti azt, amit eredetileg a 1961 (!)-ből hágai egyezmény szabályozott. 

Ugyanaz igaz különben, ha a végrendelet külföldön íródott és megfelel annak a jogrendszernek, ahol az örökhagyó megírta.

Ha Önnek van egy ilyen problémája, akkor itt tudja felvenni a kapcsolatot velünk. 

 

Dr. Donat Ebert

Ügyvéd - Rechtsanwalt (HU, D)

Title
Caption
File name
Size
Alignment
Link to
  Open new windows
  Rel nofollow