Válás utáni nyugdíjmegosztás Németországban – alapesetek 1

Válás utáni nyugdíjmegosztás Németországban - alapesetek 1

Válás utáni nyugdíjmegosztás Németországban – alapesetek 1

Németországi nyugdíjmegosztással kapcsolatos tényállások

Első eset

A tényállás az, hogy van  egy német házaspár, akik Németországban élnek, régóta házasok, egyikük vagy mindketten rendszeresen fizetnek nyugdíjjárulékot.

Később Németországban a német törvények szerint elválnak. A bíróság  „ex officio”, azaz automatikusan elrendeli a nyugdíj megosztását   kettejük között a nyugdíjba vonulás utáni időszakra vonatkozóan. Aki magasabb juttatást  fog kapni, annak  a különbözetet meg kell osztania  a másik féllel. Természetesen nem az egészet, hanem a házasságban eltöltött évekkel arányos mértékben.

Az egész háttere az az elképzelés , hogy a nyugdíjra való jog a házasság alatt létrejött  javak közé tartozik, így közösen szerzett  dolognak minősül. Ezért igazságtalan lenne, ha az egyik fél kevesebb juttatást kapna, mint a másik.

A legnagyobb előnye az, hogy a házastárs igénye a megosztásra a váláskor azonnal a nyugdíjalaphoz kerül, így nem kell a volt társtól azt kérnie vagy azért pereskednie.

Nagyon kevés olyan jogi rendszer van, amelyben ez a dolog  ilyen jól és igazságosan működik.  A fent leírt tényállás esetén mindennek jól kell működnie, nehezen elképzelhető, hogy esetleg a bíróság elfelejtkezik a megosztásról vagy egyéb módon nem érvényesíti   azt.

Később, amikor  a tulajdonképpeni nyugdíjmegosztásra kerül sor , különböző okok miatt felmerülhetnek problémák.

Ha hasonló problémája van, a kapcsolatfelvételhez kattintson ide.

Dr. Donat Ebert

Ügyvéd - Rechtsanwalt (HU, D)

Title
Caption
File name
Size
Alignment
Link to
  Open new windows
  Rel nofollow