Német öröklési bizonyítvány

Német öröklési bizonyítvány

Német öröklési bizonyítvány nem mindig szükséges – újabb ítélet a Legfelsőbb Bíróságtól

A német Legfelsőbb Bíróságnak kellett arról dönteni, hogy egy bank követelheti, hogy egy örökös mutasson fel egy német öröklési bizonyítvány, vagy esetleg elegendő, hogy mutat egy kézzel írt „magánvégrendeletet” és az erre vonatkozó jegyzőkönyvet, amelyet az illetékes „hagyatéki bíróság” (járásbíróság egy részlege, nem a közjegyző) kiállított.

Eddig biztos volt, hogy egy közjegyzői végrendeletnél nem kell kérni öröklési bizonyítvány. Ami – a hagyaték értékétől függően – drága mulatság lehet.

A Legfelsőbb Bíróság 2016.04.05. – ügyszám: XI ZR 440/15 – mostanában úgy döntött, amennyiben nincs ok arra, hogy kétségbe vonják a végrendelet érvényességét, akkor el kell fogadni a magántestamentumot.

Az adott esetben egyértelmű volt a jogi helyzet, a kézzel írt végrendelet minden szempontból megfelelt a törvényes követelményeknek, ráadásul a végrendeletben kedvezményezett személyek meg hozzá törvényes örökösök is lettek volna.

A Legfelsőbb Bíróság elítélte a bankot – pontosabban a takarékpénztárt – arra, hogy térítse meg a feleslegesen kért öröklési bizonyítvány költségét az  örökösöknek.

Van Önnek egy örökösödési ügye Németországban? Akkor itt fel tudják venni a kapcsolatot velünk.

Dr. Donat Ebert

Ügyvéd - Rechtsanwalt (HU, D)

Title
Caption
File name
Size
Alignment
Link to
  Open new windows
  Rel nofollow