Német hagyatéki eljárás

Német hagyatéki eljárás

Német hagyatéki eljárás

Egy német hagyatéki eljárás a következőképpen zajlik: Haláleset után következő munkanapon értesíteni kell az helyileg illetékes önkormányzati hivatalt (Standesamt). A hivatal viszont értesíti a szövetséges regisztert a német közjegyzői kamaránál, ahol minden közjegyzői végrendelet van nyilvántartva. Ha van regisztrált végrendelt, akkor a hagyatéki bíróságot (Nachlassgericht, a járásbíróság egy részlege, nem a közjegyző) kell tájékoztatni erről.

A bíróság hivatalból „felbontja” a végrendeletet, általában anélkül, hogy erre idézné az érintetteket, kivéve indokolt esetekben.

Ha a bíróság mégis idézné a rokonokat, akkor az idézett nem köteles részt venni a tárgyaláson, a távollétből nem származhat jogi hátrány.

A végrendelet felbontása követően a bíróság a közelebbi rokonoknak és/vagy esetleges örökösöknek elküldi a jegyzőkönyvet a végrendelet felbontásáról (ha egyáltalán volt olyan) és az esetleges végrendelet másolatát.

Egy öröklési bizonyítványt csak arra vonatkozó kérelemre állítanak ki a hagyatéki bíróságok.

A végrendelt érvényességét csak akkor vizsgálja meg a hagyatéki bíróság, ha egy érintett kérte az öröklési bizonyítvány kiállítását.

Ha tanácsra van szüksége a német öröklési jogot illetően, akkor itt tudják felvenni a kapcsolatot velünk.

Dr. Donat Ebert

Ügyvéd - Rechtsanwalt (HU, D)

Title
Caption
File name
Size
Alignment
Link to
  Open new windows
  Rel nofollow