Elajándékozott német hagyaték

Elajándékozott német hagyaték

Elajándékozott német hagyaték – mit lehet tenni?

Elajándékozott német hagyaték – mit lehet tenni?

Egy újabb ítéletben a stuttgarti táblabíróság foglakozott az elajándékozott német hagyatékkal: OLG Stuttgart, 2016.01.26, ügyszám: 19 W 78/15.

A kötelesrészre jogosult igénye a német hagyaték értékére vonatkozik ahogy a halál pillanatában tevődik össze. De – a német jog szerint – ehhez olyan értékek is tartoznak, amelyeket az örökhagyó elajándékozott tíz évvel a halála előtt.

Az adott esetben az örökhagyó bevétele havonta 1.720,- € volt, ennek ellenére a számlája teljesen üres volt. Így nem volt kizárva, hogy az örökhagyó nagyobb mértékben ajándékokat tett. Az örökös azt mondta, hogy erről nem tud mit mondani.

A bíróság úgy döntött, hogy ez nem elegendő. Az örökös kötelezettsége, hogy teljeskörű felvilágosítást adjon egyrészt, de másrészt az is, hogy ő érdeklődjön a bankoknál, szerezzen számlakivonatokat, kérdezzen barátokat stb. Mindenről adjon információt, ami egy esetleges elajándékozásra mutatna.

És ha nem teszi meg? Akkor kényszeríteni lehet! A német bíróság addig fog „kényszerbírságot” kiszabni, amíg az örökös nem tesz eleget a kötelezettségének.

Ha Ön hasonló helyzetben találja magát, akkor ne habozzon, az idő szorít, vegyék fel a kapcsolatot velünk itt.

Dr. Donat Ebert

Ügyvéd - Rechtsanwalt (HU, D)

Title
Caption
File name
Size
Alignment
Link to
  Open new windows
  Rel nofollow