Auschwitz könyvelője – a büntetőeljárás Oskar Gröning ellen

Auschwitz könyvelője - a büntetőeljárás Oskar Gröning ellen

Auschwitz könyvelője – a büntetőeljárás Oskar Gröning ellen és a magyar mellékvádlók szerepe

2015 július 15.-én lett vége a büntetőeljárásnak Oskar Gröning ellen, aki az „ Auschwitz könyvelője ” elnevezését kapta a német sajtóban.

A perben több mint 70 áldozat volt képviselve, köztük kb. 10 magyar zsidó, aki most még Magyarországon él. A büntetőeljárás tárgya kizárólag az un. „magyar akció“, amelyben 56 nap alatt 435.000 magyar zsidót deportáltak Auschwitzba, köztük kb. 300.000 zsidót egyből a gázkamrákba küldtek. 

A mellékvádlók egy ilyen perben tudnak tanúvallomást tenni, de – ugyanolyan fontos – képviseltetetti magukat kompetens ügyvédek által. Akik a tárgyalás alatt ülnek az ügyészség oldalán és a tárgyalóteremben azonos jogokkal rendelkeznek mint az ügyész vagy a védő.

A „Gröning”-perben ez nagyon hasznosnak bizonyult, hiszen egyrészt a vád így sokkal erősebb volt, másrészt az mellévádlók képviselői gondoskodtak arról, hogy az áldozatok kapjanak arcokat, személyes sorsokról volt szó, nem csak – bár sokkoló – névtelen számokról.

A perről több információhoz angolul és németül lehet hozzáférni, de ajánlom a Sándor Zsuzával készített több interjút is, ami videóban és cikkben lehet találni.

Auschwitz könyvelője, Oskar Gröning, kapott 4 év börtönt. Az ítélet eddig még nem vált jogerőssé. A védelem és nehány mellékvádló fordult a Legfelsőbb Bírósághoz felülvizsgálati kérelemmel (fellebbezés törvényszéki ítélet ellen német büntető eljárásjogban nincs, de a német jogban a „felülvizsgálati kérelem” egy rendes jogorvoslat).

Ha van kérdés az Oskar Gröning elleni büntetőeljárást illetően, akkor itt tudják felvenni a kapcsolatot velem. 

 

Dr. Donat Ebert

Dr. Donat Ebert

Ügyvéd - Rechtsanwalt (HU, D)

Title
Caption
File name
Size
Alignment
Link to
  Open new windows
  Rel nofollow