Tolmács elfogultsága büntetőeljárásban

Tolmács elfogultsága büntetőeljárásban

Tolmács elfogultsága büntetőeljárásban

Tolmácsolásnál nem csak az veszélyes, mikor a tolmács egyszerűen nem jó, hanem – talán még súlyosabb – lehet a tolmács elfogultsága.

Soha nem fogom elfelejteni ezt a büntetőeljárást egy német bíróság előtt, ahol egy magyar állampolgár egy súlyos bűncselekménnyel volt vádolva.

Magyarországon egy európai elfogatóparanccsal vettek előzetesbe és szállították Németországba. Több német rendőr, egy német ügyész és egy tolmács jött Magyarországra, hogy ott legyenek, amikor rá teszik a bilincset.

A tárgyalás alatt kiderült számomra, hogy ez a bizonyos tolmács – egy nagyon kedves, csínos rendes fiatal magyar hölgy – tanúsított egy olyan viselkedést, hogy ő úgy érzi, hogy börtönben van az illetőnek a helye. Többször is mondta ezt, harmadik, kívülálló személyeknek. Azonnal bejelentettem, hogy elfogultnak tartom a tolmácsot. Sikerrel.

Kirendeltek egy újabb tolmácsot, akiről megtudtam, hogy ő az ügyészségen dolgozott mint fogalmazó, amikor kiadták az elfogatóparancsot. Ő ellen is emeltem kifogást és hazaengedték. El kellett halasztani a tárgyalás, mert több tolmács nem állt rendelkezésre az nap.

Mi lett volna, ha nem vettem volna észre ezeket és folytatták volna a tolmácsolást? Egy büntetőeljárásban, ahol arról van szó, hogy a vádlott esetleg 6 – 8 év börtönt kapna?

Sok olyan tolmács van Németországban, aki főleg bíróságoknak, ügyészségeknek dolgozik. És akik valószínűleg elég sok mindent fognak tenni, hogy „jóban” legyenek a hatóságokkal. Olyan „nyalók” lesznek, mint a fenti képen látható férfi. És ez a nyilvánvalóan a vádlott kárára fog menni.

Így abszolút „perdöntő” fontossággal bír az, hogy mikor egy magyar anyanyelvű vádlottról van szó, akit muszáj tolmácsolni, ott legyen egy olyan védő, aki érti, hogy mit tolmácsolnak. Van egy pár ilyen magyar nyelvű német ügyvéd. Nem sok, de azért vannak. És én vagyok az egyik. Ha tudok Önöknek segíteni egy német bünetetőeljárásban, akkor itt tudják felvenni a kapcsolatot.

Dr. Donat Ebert

Ügyvéd - Rechtsanwalt (HU, D)

Title
Caption
File name
Size
Alignment
Link to
  Open new windows
  Rel nofollow