Keres külföldön magyarul beszélő védőt?

Keres külföldön magyarul beszélő védőt?

Külföldön nehéz magyarul beszelő védőt találni

Németországban kevés kolléga van, aki igazán beszéli a magyar nyelvet és még kevesebb, aki a büntetőjogra specializálódott. Én vagyok az egyik. De vannak még.

 Más országban még kevesebb van, Ausztriában például.  De mi a teendő, ha mindenképpen szükséges egy magyarul beszélő védő az adott országban?

 Az Európai Unió lehetővé tette, hogy egy ügyvéd egy tágállamból megy egy másik tagállamba és ott praktizál, akár csak „ad hoc”, más szóval „egyszer” avagy állandóan.

Ha Ön azt akarná, hogy én képviseljem Önt pl. Ausztriában – egyedül vagy egy helyi kollégával (ami célszerű lehetne), akkor indítani kell egy formális procedúrát, amely kb. 3 hetet vesz igénybe: együttműködési szerződést kell kötni egy osztrák kollégával, bizonyítani kell, hogy kint (vagy Németországban vagy Magyarországok) vagyok kamarai tag, be kell ezt jelenteni a helyileg illetékes ügyvédi kamaránál és értesíteni róla a hatóságot vagy bíróságot.  Tapasztalatom szerint három hét alatt legkésőbb megvan minden és el tudok járni más országban is, mint az, ahol úgyis ügyvéd vagyok (Magyarország és Németország).

A „regisztrációs” eljárás díjmentes.

Miután le van bonyolítva ez a formális eljárás, teljes mértékben tudom Önt képviselni akármelyik EU-tagállamban. Ez főleg akkor célszerű, ha nagyobb ügyekről van szó és nagy a tét.

A költség, ami ezzel jár, nyilván sokkal nagyobb, mint amikor csak egy helyi kolléga jár el (utazási költség, esetleg kettő ügyvédet kell fizetni, bár gyakran a helyi kolléga ki van rendelve), de megéri, ha így lehet minimalizálni a problémát, ami a nyelvi problémából általában adódik.

A tolmácsolással járó veszélyekre egy másik cikkben már felhívtam a figyelmet.

Ha kell Önnek Németországban vagy más EU-tagállamban egy magyarul beszélő védő, akkor itt tudja felvenni a kapcsolatot velünk.

 

Dr. Donat Ebert

Ügyvéd - Rechtsanwalt (HU, D)

Title
Caption
File name
Size
Alignment
Link to
  Open new windows
  Rel nofollow