Védő honoráriuma Németországban

Védő honoráriuma Németországban

A bűnügyi védő honoráriuma

A pénzről beszélni elég gyakran kellemetlen dolog, főleg első lépésként, mielőtt felépült egy alapvető bizalom.

De a bűnügyi védelemnél szükséges. Akár első lépésként is. Mert az ügyfél ilyenkor, mikor szembesül azzal, hogy esetleg a szabadságáról lehet szó, sok mindent ígérhet, sok mindent vállalhat, amit később – miután már nem ilyen nagy a nyomás – megbánhatna. Vagy ami soha nem volt reális. Vagy nem tudta, hogy megváltoztak a körülmények – az idő alatt, mikor esetleg előzetesben volt. Mert kiesett a család számára az a személy, aki kereste a kenyeret. Vagy számtalan egyéb okból.

A honorárium a német büntetőeljárásban szabadon kiszabható, a felek között kötött megállapodáson alapszik. Óradíj lehet, általán lehet, gyakorlatilag minden megoldás jöhet szóba.

De nagyon fontos, hogy fair és reális legyen a honorárium. Hogy egyrészt az ügyvéd ne használja ki a szélsőséges állapotot, amelyben a védenc és/vagy a családja van ilyenkor. És hogy másrészt a megbízó ne vállaljon olyasmit, amit nem tud vagy akar teljesíteni.

Nyíltan kell beszélni a pénzről, a honoráriumról.

Én a saját praxisomban kettő dolgot szoktam csinálni:

Miután ismerem valamennyire a tényállást és tudom kalkulálni, hogy mennyi munka és mennyi költség jár a megbízás ellátásával, teszek egy árajánlatot és hozzáteszem, hogy az ügyfél gondolkodjon rajta, hogy „aludjon egyet” és csak utána fogadja el, miután úgy döntött magában, hogy ez arányos és fair ajánlat és azt is, hogy tudni fogja teljesíteni. Ez nyilván csak akkor lehet, ha az adott helyzet megengedi a gondolkodási időt és nem utolsó percben eszébe jutott az illetőnek, hogy „hoppá, holnap kell egy védő nekem”, és akkor már nekem azonnal kell utaznom a német bíróságra.

És kérek egy előleget. Minimum a honoráriumnak a felét. Mert a tapasztalat azt mutatja, hogy gyakran, miután elmúlt ez a nagy nyomás és/vagy esetleg egy felmentő ítélet született, úgyis ártatlanok voltunk és ilyenkor már nem annyira sürgős volt az ügyvéd segítsége. Azt szoktam mondani, hogy a védő egy kicsit olyan mint a fogorvos: elmúlt a fajdalom, akkor gyorsan el van felejtve, hogy mennyire fájt – és mennyire kellett a segítség. És az is, hogy a segítségért fizetni kell.

 Részlet fizetésről lehet beszélni. De előleg nélkül én nem dolgozom.

Ha ennek ellenére kell a segítségem, akkor itt tudja felvenni a kapcsolatot.

Dr. Donat Ebert

Ügyvéd - Rechtsanwalt (HU, D)

Title
Caption
File name
Size
Alignment
Link to
  Open new windows
  Rel nofollow