Végrendelet letétbe helyezésének a költsége Németországban

Végrendelet letétbe helyezésének a költsége Németországban

Végrendelet letétbe helyezésének költsége Németországban

Egy előző cikkben már felhívtuk az olvasó figyelmét arra, hogy Németországban nem célszerű egy végrendeletet egy bankszéfben elhelyezni. Az oka az, hogy a haláleset után a potenciális örökös nem juthat a széf tartalmához az öröklési bizonyítvány nélkül egyrészt, másrészt végrendelet nélkül lehet, hogy nem adják ki az öröklési bizonyítványt úgy, hogy ez megfeleljen az örökhagyó valódi akaratának.

 Ha viszont valaki kinyitatja a széfet és ebben találja a végrendeletet, amely lehet, hogy nem kedvező neki, akkor nem biztos, hogy le fogja adni a végrendeletet és visszaadja mindazt, amit addig felvett (és lehet, hogy nem is az övé!).

 Ez a veszély elkerülhető úgy, hogy a végrendeletet letétbe helyezzük.

Más mint Magyarországon egy nem közjegyző előtt íródott végrendeletet nem egy közjegyzői irodában helyezzük el, hanem a helyileg illetékes „Amtsgericht” pontosabban „Nachlassgericht”-nál („hagyatéki bíróság” a járásbíróság egyik részlege).

Az bírósági elhelyezésnek a költsége Németországban egységesen 75,- €, függetlenül a hagyaték értékétől és függetlenül attól, hogy meddig marad a végrendelet a bírósági elhelyezésben.

Ez az összeg nagyon jól beruházott pénz, mivel utána biztosak lehetünk, hogy a végrendelet a haláleset után meglesz, jó kezekbe kerül és abszolút nem manipulálható. Egy pár gonddal kevesebb.

 Ha további kérdése van a német öröklési jogot illetően, akkor itt tudja felvenni a kapcsolatot velünk. 

Dr. Donat Ebert

Ügyvéd - Rechtsanwalt (HU, D)

Title
Caption
File name
Size
Alignment
Link to
  Open new windows
  Rel nofollow