A takarékkönyv Németországban

A takarékkönyv Németországban

A takarékkönyv és az örökösek – hogyan lehet érvényesíteni az igényt?

A német öröklési jogban a haláleset pillanatában az örökös belép az örökhagyó jogi pozícióban, § 1922 BGB. Ez azt jelenti, hogy természetesen az örökös teljes mértékben jogosult arra a pénzre is, amit az örökhagyó esetleg hagyott egy takarékszámlán, amelyről a takarékkönyv ad igazolást.

De a német jogban viszont a takarékkönyvnek van egy sajátos jogi minősége, amelyből kifolyólag mindenki, akinek a bírtokában van a takarékkönyv, kérheti az ott lévő pénz kifizetését. A bank viszont köteles kifizetni az pénzt annak, aki a takarékkönyvet felmutatja.

Ennek az a következménye, hogy a bankok megkövetelik, hogy az örökös nem csak bizonyítja a pozícióját mint örökös (általában az öröklési bizonyítvánnyal), hanem magával is hozza maga a takarékkönyvet is. Gyakran a bankok kérik azt is, hogy az utolsó a takarékkönyv szóló kivonatot is mutatják fel.

Így nagyon fontos, hogy az örökösek őrizzék az összes hivatalos papírt, amit találnak az örökhagyónál és először konzultáljanak egy kompetens ügyvédet, mielőtt bármit kidobjanak. Különben drága és komplikált lehet pótolni azt, ami hiányzik.

Ha bármilyen kérdése lenne a német öröklési jogot illetően, akkor itt tudják felvenni a kapcsolatot velünk.

 

Dr. Donat Ebert

Ügyvéd - Rechtsanwalt (HU, D)

Title
Caption
File name
Size
Alignment
Link to
  Open new windows
  Rel nofollow