Német bankszéf és öröklési jog

Német bankszéf és öröklési jog

Német bankszéf – hogy jutok ahhoz, amit az örökhagyó hagyott a banknál?

Nagyon gyakran az örökhagyók akarnak értéktárgyakat, értékapírokat, ékszereket stb. hagyni egy biztonságos helyen – a bankszéf.

Németországban nagyon szokásos, hogy az emberek bérelnek egy bankszéfet. Ilyenkor az első feladat kitalálni, melyik banknál lehet a széf. Van erről valami papír, szerződés vagy egyéb? Hol volt az örökhagyónak a bankszámlája? 

Ha tudjuk, melyik banknál van széf, akkor bizonyítani kell, hogy Önök jogosultak a tartalomhoz. Ehhez vagy öröklési bizonyítvány vagy német közjegyzői végrendelet szükséges. Maradnak a nyelvi problémák és a bankoknál szokásos bürokrácia.

De talán egyszerűbb megbízni egy német ügyvédet, aki Önök meghatalmazása alapján jár el és aki pontosan tudja, hogy mi kellhet még esetleg és aki nyilvánvalóan beszéli a nyelvet – a német bankároknak a nyelvét is.

Az ügyvéd tudja tisztázni a bankkal a részleteket és gondoskodni arról, hogy nyissák a jelenlétében a széfet.

Mi különben úgy szoktunk eljárni, hogy kérjük a bankot, hogy biztosítson egy alkalmazottat mint tanú, akivel felveszünk jegyzőkönyvben, hogy mi volt a széfben, mikor kinyitottuk. Így biztosak lehetnek abban, hogy minden kerüljön az Önök bírtokában, ami a széfben volt.

De természetesen felmerülhet az a szituáció is, hogy a megtalált papírok és tárgyok bírnak relevánciát az öröklési adót illetően, ami egy megvizsgálandó kérdés.

Ha barmilyen problémája van a német öröklési joggal kapcsolatban, akkor itt talál minden elérhetőségünket. 

Dr. Donat Ebert

Ügyvéd - Rechtsanwalt (HU, D)

Title
Caption
File name
Size
Alignment
Link to
  Open new windows
  Rel nofollow