Mi a teendő, ha a végrendelet érvényessége bizonytalan?

Mi a teendő, ha a végrendelet érvényessége bizonytalan?

A végrendelet érvényessége vitatott, de mi lesz a vége?

A gyakorlatban gyakran fordul elő, hogy van egy vagy két végrendelet, de nem lehet tudni, hogy melyik érvényes – vagy esetleg egyik sem és akkor a törvényes öröklés következik be.

Természetesen lehet a bírósághoz fordulni. Ami sok időt vesz igénybe és a végén nagyon sokba kerülhet.

Vegyünk egy példát: Az örökhagyó hagyott maga után egy házat és készpénzt, összesen a hagyaték értéke 1 millió €. Az egyik fél a végrendelet szerint mindent örökölt, a másik fél az egyetlen törvényes örökös volt.  Persze, lehet a bírósághoz fordulni, azzal, hogy az a véleményünk, hogy a végrendelet érvénytelen.

Egy ilyen értéknél egy peres eljárásnak költsége a vesztes félnek több mint 44.000,- € lesz Németországban. A német törvények szabályozzák ezeket a költségeket, így elkerülhetetlenek. És ez csak az első fok. A bírósági második fok további 52.000,- €-ba kerül.

Ki akarja, tudja, meri vállalni ezt a kockázatot?

Ilyenkor célszerű lehet kompromisszumot kötni az ellenféllel.

Például egy olyan kompromisszumot, amely szerint mindenki egy fél milliót kapjon. A hagyatéki bíróság el fogja fogadni a felek között kötött szerződést és megfelelően osztja a hagyatékot.

Már többször sikerült az irodánknak egy ilyen kompromisszumot kitárgyalni az ügyfeleinknek. A végén nem teljesen felhőtlen volt a boldogság – persze, az egész hagyaték szebb lett volna. De mi lett volna, ha a végén nem csak semmit nem kapnak, hanem még hozzá 100.000,- €-t kell fizetni? És kinek van ideje, kedve éveken keresztül pereskedni? Pereskedni csak akkor célszerű, ha nincs választás és jó az esély. De ha az esély 50 – 50 %? Akkor inkább egy kompromisszum, nem?

Ha ilyen helyzetben van, akkor forduljon hozzánk itt. Mi tudjuk, hogy és mikor kell tárgyalni – és mikor és hogy kell a bíróság előtt harcolni – azt is tudjuk. Van húsz éves tapasztalatunk. 

Dr. Donat Ebert

Dr. Donat Ebert

Ügyvéd - Rechtsanwalt (HU, D)

Title
Caption
File name
Size
Alignment
Link to
  Open new windows
  Rel nofollow