Az érvényes végrendelet feltételei a német öröklési jogban – 2. rész

Az érvényes végrendelet feltételei a német öröklési jogban - 2. rész

Az érvényes végrendelet feltételei a német öröklési jogban – a formális feltételei

A német öröklési jogban két formában lehet végrendelkezni: közjegyző előtt és kézzel írott végrendeletként. Nézzük, hogy milyenek az érvényes végrendelet feltételei – a formális szempontokból. 

A közjegyző előtt készült végrendelettel itt nem akarunk foglalkozni: Ritkán fordul az elő, hogy a közjegyző nem tartja be a formális feltételeket. Bár Németországban van egy pár olyan tartomány, ahol létezik az „ügyvéd-közjegyző“ intézmény, magyarul vannak olyan ügyvéd kollégák, akik egy pár éves ügyvédkedés után közjegyzők is lehetnek. Az általuk készített végrendeleteket alaposan kell nézni, hihetetlen, hogy milyen hibák fordulnak elő. 

A kézzel írott végrendeletnél különböző hibaforrás van:

A végrendeletet végig kell kézzel írni, az első betűtől kezdve az aláírásig. Mindent kell saját kézűleg írni. Különben már érvénytelen a végrendelet, pedig úgy, hogy az egész testamentum, nem csak a nem kézzel írt része.  A törvényes öröklés a következmény.

Nem kötelező, de célszerű dátumot és helyet is ráírni. Ez azért fontos, hogy lehessen azonosítani, hogy melyik az újabb, aktuális végrendelet, hátha ebből több van.

Továbbá nagyon ajánlatos a teljes nevét ráírni, családi nevét és keresztnevét feltüntetni.

Ha bármilyen egyéb kérdése van, akkor itt tudja felvenni a kapcsolatot velünk.

Dr. Donat Ebert

Ügyvéd - Rechtsanwalt (HU, D)

Title
Caption
File name
Size
Alignment
Link to
  Open new windows
  Rel nofollow