Az érvényes végrendelet feltételei a német öröklési jogban – 1. rész

Az érvényes végrendelet feltételei a német öröklési jogban

Az érvényes végrendelet feltételei a német öröklési jogban – a végintézkedési képesség

A német öröklési jogban szükséges, hogy az örökhagyó abban a pillanatban, mikor végrendelkezett, átlátta, hogy mit csinál, milyen következményei vannak a végrendeletnek és külső befolyás nélkül cselekedett.

Nagyon nehéz utólagosan megállapítani, hogy az örökhagyó mennyire tisztán tudott gondolkodni, dönteni és megfelelően le is írni, amit akart. Ez gyakorlatilag csak egy elmeorvos szakértő bevonásával lehet.

Öröklési vitákban mindenki számára nagyon kellemetlen és az örökhagyóra nézve eléggé megalázó lehet, mikor a hozzátartozók tagadják, hogy ő mennyire mentálisan és intellektuálisan képes volt érvényesen végrendelkezni.

Azért azt szoktam javasolni az ügyfeleimnek, akik esetleg egy olyan betegségtől szenvednek, amely akár csak elméletileg le tudják csökkenteni a szellemi képességeit, hogy az nap, mikor akarnak végrendelkezni, menjenek orvoshoz, esetleg neurologushoz, aki adna orvosi igazolást arról, hogy szellemileg „minden rendben” van az örökhagyónál és ő tud érvényesen végrendelkezni. 

Egy ilyen igazolás ellen szinte reménytelen fellépni, ami hozzájárulna ahhoz, hogy a haláleset után maradjon a béke a csaldádon belül. 

Így lehet mindenki számára spórolni nagyon csúnya vitákat az örökösök között. Egy orvosi konzultációnál esetlegesen szükséges kiadás nagyon jól beruházott pénz!

Ha bármilyen egyéb kérdése van, akkor itt tudja felvenni a kapcsolatot velünk.

Dr. Donat Ebert

Dr. Donat Ebert

Ügyvéd - Rechtsanwalt (HU, D)

Title
Caption
File name
Size
Alignment
Link to
  Open new windows
  Rel nofollow