A végrendelet kiadása : szigorú kötelesség a német öröklési jogban

A végrendelet kiadása : szigorú kötelesség a német öröklési jogban

A végrendelet kiadása : szigorú kötelesség a német öröklési jogban

A német BGB (Ptk.) szabályozza a végrendelet kiadása és az arra vonatkozó kötelességet a 2259-es szakaszban. E szerint mindenki köteles „haladéktalanul“ (magyarul: azonnal) kiadni egy végrendelet, miután értesült az örökhagyó haláláról. Ez nem csak végrendeletekre vonatkozik, hanem öröklési szerződésekre egyaránt. Továbbá minden olyan dokumentumokra vonatkozik, amelyeknél csak lehet, ha egy végrendeletet képeznek, mivel a bíróság dolga megállapítani, hogy az adott dokumentum valóban egy – érvényes – testamentumnak tekinthető.

A végrendeletet nem a jegyzőnél vagy egy közjegyzőnél kell kiadni, hanem a helyileg illetékes járásbíróságnál. Ez általában az a bíróság lesz, ahol az örökhagyó belföldi lakóhelye volt. 

 Ezt a kötelességet mindenképpen nagyon komolyan kell venni, mivel e kötelesség mulasztásának nagyon súlyos következménye lehet: a bírságtól kezdve az örökség kitagadásáig. Ezen kívül a végrendelet természetesen egy „okirat” a német büntetőjog értelmében, viszont egy „okirat” megsemmisítése vagy megtagadása bűncselekményt képezhet.

Ha bármilyen egyéb kérdése lenne, akkor itt tudja felvenni a kapcsolatot velünk.

Dr. Donat Ebert

Ügyvéd - Rechtsanwalt (HU, D)

Title
Caption
File name
Size
Alignment
Link to
  Open new windows
  Rel nofollow