A kötelesrész és a közös végrendelet a német öröklési jogban

A kötelesrész és a közös végrendelet a német öröklési jogban

A kötelesrész és a közös végrendelet a német öröklési jogban – mi a megoldás?

Más helyen írtunk már a közös végrendeletről, amely a német öröklési jogban egy teljesen szabványos forma, ahogy házaspárok tudnak végrendelkezni.

A közös végrendeletnél a házaspár általában úgy végrendelkezik, hogy a túlélő házasfel mindent örököljen és csak utána a közös gyerekek örököljenek.

De akkor is felmerülhet az a helyzet, hogy az egyik szülő halála után, egy vagy több gyerek kéri a kötelesrészét. Erre jogosult, mivel a törvényes öröklés ki van zárva a közös végrendelet alapján, de a kötelesrészből nem lehet kizárni valakit (ha nem éppen próbálta megölni az örökhagyót vagy egyéb szélsőséges esetnél).

Ez komoly problémát jelenthet a túlélő szülő számára, mivel köteles kifizetni a kötelesrészt pénzben, de mi van, ha esetleg inkább a közös ingatlannak a másik felét örökölte és kevésbe pénzt?

Ezt a helyzetet úgy törekednek megoldani, hogy a közös végrendeletbe felvesznek egy olyan klauzulát, hogy amennyiben egy gyerek kéri a kötelesrészét az egyik szülő után, akkor nem örököl a túlélő szülő után – hanem akkor is kapja a csak kötelesrészt.

Egy ilyen klauzulát „Pflichtteilsstrafklausel”-nek hívják („kötelesrész büntető klauzula“).

Lehet, hogy tudván, hogy később már nem fog örökölni, a gyerek el fog tekinteni attól, hogy most már kéri a kötelesrészét. De ezt érvényesen kizárni nem lehet.

Ha bármilyen egyéb kérdése van a német öröklési jogról, akkor itt tudja felvenni a kapcsolatot velünk. 

Dr. Donat Ebert

Ügyvéd - Rechtsanwalt (HU, D)

Title
Caption
File name
Size
Alignment
Link to
  Open new windows
  Rel nofollow