Letartoztatás Németországban – hogyan tovább?

Letartoztatás Németországban - hogyan tovább?

Letartoztatás Németországban – hogyan tovább?

Rendszeresen fordulnak hozzám hozzátartozók, akinek egy rokona, férj, élettárs vagy barát került előzetes letartoztatásba Németországban.

Letartoztatás Németországban sokan kétségbe esnek, mert nem tudják, hogy mi a várható, mi fog történni, mi a várható büntetés stb.

Magyar kollégák gyakran nem tudnak, nem akarnak információt adni, mert nyilvánvalóan nem értenek megfelelő szinten a német büntetőjoghoz. Egy német ügyvéd nem értene a magyar büntetőjoghoz. Nem azonosak a jogrendszerek, bármennyire hármonizálta az EU. 

Első tanács: Próbáljanak nyugodtan maradni és keressenek egy olyan német ügyvédet, akivel tudnak kommunikálni!

Ne féljenek attól, hogy baj történik a német börtönben. Majdnem húsz éves praxisomban még nem tapasztaltam azt, hogy valakit bántalmaztak a börtönben (bár a sajtóban lehet erről olvasni, de ezek nagyon kivételes esetek!).

Szerezzenek minél több információt: Melyik börtönben van? Mi az ügy száma? Mi a gyanú ellene?

Ha az illető előzetesben van, akkor már kirendeltek neki egy védőt – a törvény előírja. Ki ez a kolléga? Vannak kapcsolatban vele? Mi az elérhetősége?

Vegyék úgy, jó dolog, hogy már van védője. Kirendelt védők között vannak nagyon elkötelezett, kompetens kollégák. Vannak olyanok, akik nem csinálnak semmit és magasról tesznek a védencükre. Induljanak ki abból, hogy adott esetben a kolléga az első kategóriába esik.

Készüljenek arra, hogy valószínű, hogy az illető kb. három hónapig előzetesben marad. Külföldieknél nagyon könnyen mondják, hogy fennáll a megszökés veszélye. Ami jogellenes, de ez a gyakorlat.

Mutassák az illetőnek, hogy mellette vannak. Ez segít neki! 

Ha kell Önnek vagy a hozzátartójának segítség, akkor nagyon szívesen állok a rendelkezésükre.

Dr. Donat Ebert

Ügyvéd - Rechtsanwalt (HU, D)

Title
Caption
File name
Size
Alignment
Link to
  Open new windows
  Rel nofollow