Határidők az előzetes letartoztatásnál Németországban

Határidők az előzetes letartoztatásnál Németországban

Meddig tarthat az előzetes letartoztatás Németországban?

Mint minden civilizált országban, a legrosszabb, amit csinálhatnak egy emberrel Németországban  az, hogy elvegyék a szabadságát.

Pont ez történik az előzetes letartoztatásnál, még hozzá anélkül, hogy lenne egy ítélet, jogerős ítéletről nem is beszélve. És amíg nem született jogerős ítélet, addig mindenki ártatlannak kell, hogy számítson.

Azért minden esetnél, mikor valaki előzetes letartoztatásban van, az ügyészségnek az kötelezettsége, hogy gyorsan emelje a vádat vagy a bíróság szabadlábra fogja helyezni az illetőt.

Ez mit jelent a gyakorlatban?

Átlagos, nem túl bonyolult ügyeknél, három hónapon belül kell, hogy szóbeli tárgyalásra kerüljön sor.  A gyakorlatban sokszor a három hónapból lesz négy hónap és csak a negyedik hónap vége felé találkozzunk a tárgyalóteremben. Néha az a benyomásom, hogy szándékosan csinálják ezt, mert tudják, hogy a védő nem szívesen elrontaná a hangulatot jogorvoslatokkal – amelyeknek úgysincsen értelme, mert a fellebbviteli bíróság döntéseig már előreláthatóan ki van tűzve az érdemi tárgyalás.

Bonyolult, nehéz, több tettesből álló bűnszervezetekről szóló gyanúsításoknál, az előzetes letartoztatás akár hat hónapig is tarthat..

A hatodik hónap után a gyanúsítottat ki kell engedni az előzetes letartoztatásból, ha nem állnak fenn olyan körülmények, amelyek indokolják, hogy az ügyészségnek több idő kell.

Természetesen ezek általános információk, mindenképpen meg kell nézni a konkrét ügyet.

Forduljanak egy kompetens német ügyvédhez, akivel tudnak rendesen kommunikálni.

Ha még bármilyen kérdése van, akkor szívesen állok a rendelkezésükre.  

Dr. Donat Ebert

Ügyvéd - Rechtsanwalt (HU, D)

Title
Caption
File name
Size
Alignment
Link to
  Open new windows
  Rel nofollow